En liten bit av Norge
RSS icon Home icon
 • Gårdssalg av sterk sider og mjød snart mulig

  Posted on October 6th, 2014 admin No comments

  Siderprodusentene i Hardanger fikk nylig en gladmelding som sørger for at de snart kan selge sider med en alkoholprosent på over 4,7% direkte fra gårdsutsalgene.

  Inntil nå har man kun hatt muligheten til å la besøkende smake sterksider, mens kjøp ikke har vært aktuelt – da har man måttet oppsøke Vinmonopolet. Det er kun sider under 4,7% som har kunnet selges direkte på gården, og dette har vært til stor irritasjon for alle produsentene.

  eplesider

  Man har i de forskjellige sittende regjeringene være engestelig for å gjøre lovendringer på dette punktet ettersom man har vært rett for å brudd på EØS-avtalen. Når har imidlertid en norsk gruppe med eksperter kommet frem til den overraskende konklusjon som allikevel åpner for salg av sterksider fra gårdene.

  De to professorene Finn Arnesen og Fredrik Sejersted som arbeider på Senter for Europarett har konkludert slikt etter å ha gått inn i lovverket:

  “For alkoholholdige drikkevarer som ikke er omfattet av EØS-avtalen, kan norsk lovgiver etter vårt syn fritt innføre en utvidet adgang til nisjesalg også over 4,7 prosent alkohol. Det omfatter i praksis særlig eplebøndenes produksjon av sider (men ikke eplebrennevin), samt alle andre gjærede produkter, basert på frukt eller annet (med unntak av vin laget på druer). Det omfatter også mjød. Dette anser vi for å være en ganske klar konklusjon.”

  Bøndene tør dog ikke å stole på at dette er en endelig konklusjon, men understreker at dette er utrolig positivt for Hardanger og noe som kan være med på å utvikle området. Både reiselivet og fruktgårdene kan dra nytte av dette og man slipper derfor å henvise kundene til Vinmonopolet når de har lyst til å kjøpe et produkt som finnes på gården.

  Statsråd Sylvi Listhaug er overrasket over at dette ikke er utredet skikkelig tidligere, og forklarer at regjeringen vil jobbe seg gjennom de foreliggende rapportene og se hvilke muligheter disse gir. Hun understreker at de må få tid på seg, men at det absolutt er positivt at muligheten ser ut til å åpne seg. Hun sier regjeringen er positive til å få til noe med dette, og det nå skal jobbes med å se hvordan en ordning i praksis kan gjennomføres.